Ruim 50 plannen voor nieuwe zonneparken liggen klaar om uitgevoerd te worden in het gebied waar de Stentor verschijnt (grofweg het gebied rond Zwolle tussen Hardenberg, Lelystad, Emmeloord en Zutphen). Volgens de Stentor gaat het om kleine parken van enkele hectares maar ook om 15 parken van 20 hectare of meer.
Weerstand tegen zonneparken
In de regio's in het oosten bestaat de nodige weerstand tegen met name de grootschalige aanleg van zonneparken. Landbouwers geven aan dat ze al veel grond zijn kwijtgeraakt in de afgelopen jaren en niet nog meer afstand willen doen van de voor hen broodnodige grond. Tegelijkertijd maken omwonenden zich vaak zorgen over wat de aanleg van een zonnepark doet met hun woonomgeving. Er is angst dat de gemeente en de ontwikkelaar van een zonnepark niet voldoende overleggen en de bewoners van een dorp of gemeente niet betrekken bij de plannen.
Opgave om energiedoelen te behalen
Zonne-energie is nodig om de beoogde energiedoelen te behalen. Hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam en TNO-onderzoeker Wim Sinke geeft aan dat regionale overheden vaak geconfronteerd worden met grote opgaves omdat energiedoelen behaald moeten worden. Het plaatsen van zonneparken is één van de middelen om te zorgen dat Nederland op termijn energieneutraal wordt. Met name in Oost-Nederland zijn veel projectontwikkelaars actief en zij zoeken naar grond om zonneparken te kunnen bouwen. Daarbij gaat het ook om buitenlandse investeerders die, mede dankzij de beschikbare SDE-subsidie, brood zien in de markt voor zonnepanelen.